10 Ekim 2011 Pazartesi

Dünya Düzeni I


Dünya, soğuk savaş sonrası,  tek güçle yönetildi, gidişat göstermekteki, tek güç yönetimi artık iflas etmekte. Dünya düzenine,  baktığımızda, muhakkak çatışan iki farklı güç olmuştur ne zaman güçler tek kaldığında, işte o zaman hükmeden güç zayıflamaya başlayacaktır. İnsanoğlunun doğası da böyledir, karşımızda mücadele etmek zorunda olan birileri varsa, mücadelemiz kazanmaya yöneliktir. Eğer rakip olarak, birilerini görmüyorsak, kendimizin güçlü olduğunu düşündüğümüzde, kendimizi geliştirme adına çaba sarf etmek bir yana, yavaş, yavaş ataletin içine gireriz. Yaşamak için birilerini kendimize rakip almalıyız, ya da kendimizin rakibi yine kendimiz olmalıyız. Yani bir rakip bulmalıyız.
Avrupa’da Krallıklar, yapmak istedikleri icraatların da, Vatikan’ı engel gördüğünden, mücadeleler bu yönde olmuş, Rönesanslar ve Reformlar yapılmıştır. Osmanlı imparatorluğu ne zaman Avrupa’yı karşısında güç olarak görmeyip, kendisinin yenilmeyeceği düşüncesine kapıldığı an,  gerilemeye başlamıştır. İmparatorlukların yakılmasında bir sürü nedenler var, çöküşlerin nedenlerini,  tek buna bağlamak yanlış olur, bu sadece etkenlerden biridir. Amerika ile Rusya arasındaki soğuk savaşta bunun bir göstergesidir. İki tarafta,  karşı tarafı, kendine rakip gördüğünden, tüm gelişmelerini karşı tarafın stratejilerine göre geliştirmişlerdir. Soğuk savaş sonrasında Amerika’nın karşısında,  kendine rakip olacak herhangi bir güç kalmayınca, dünyaya hükmetme politikalarında yanlışlara sürüklenmiştir.
Amerika karşısına bir rakip yaratmak zorundadır. Bu işe de ilk önce,  siyasal İslam düşmanlığı ile başladı. Bu düşman sayesinde,  İslam coğrafyasına müdahale etme hakkını kendisinde görmüştür. Fakat, hükmetmek istediği diğer coğrafyalar için,  düşmanlar bulmalıdır. Irak müdahalesinin nedeni, hepimizin bildiği gibi nükleer silahların olmasıydı. Müdahale nedenini buna dayandırmıştı. Sonradan özür diledi, yokmuş yanılmışız dedi. Yıkılan bir medeniyeti,  bu özür geri getirmez. Bir milletin geçmişini sildiler, Bağdat kütüphanesi, geçmişin ve geleceğin tüm izleri oradaydı. Geçmişi olmayan bir milletin geleceği olmaz.  Bu durum ister istemez,  Dünya da, tepkilere neden oldu.  Amerika  övündüğü, Wilson ilkelerine ters düşüyordu. 
Gücünü devam ettirmek zorunda, bunun için yeni coğrafyalara müdahale etmeli. Tek başına yapamayacağı için,  kendisine yeni bir düşman yaratmalı ki müdahaleleri meşruluk kazansın.
Türkan Kebeci
turkankebeci@gmail.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder