4 Ekim 2011 Salı

Bu Topraklar

Son bir hafta içersinde,  ABD ve İngiltere bakanları Türkiye hakkında peş peşe demeçler verdiler. Gelin bu açıklamalara kısaca değinelim.
ABD savunma bakanı Panetta;  Türkiye ye CIA başkanı iken gelmiş, bakan olunca İsrail ve Filistin ziyaretinden sonra, Türkiye ziyaretti sonrasında verdiği demecinde ‘ İsrail yalnızlaşıyor, bölge güvenliği için İsrail’in, Mısır ve Türkiye ile ilişkileri düzeltmek için her şeyi yapması gerektiğini düşündüğünü beyan ediyor’
İngiltere dış işleri bakanı William Hague, Observer  gazetesine verdiği demeçte; Türkiye bölge de büyüyen bir unsur ve Avrupa birliğinin üyesi olarak görmek istiyorum. Fransa ile  1945’den beri ilk defa Libya operasyonu sayesinde  yakın olduklarını dile getirdi.
ABD ticaret odası başkanı  Tom Donohue Dış ilişkileri  kurulu( DEİK), Türk Amerikan iş konseyi(TAİK) tarafından düzenlenen  toplantıda ki konuşmasında şu açıklamalar da bulunmakta.  Amerika ekonomisinin planlarının, Amerikan ürünleri ve hizmetleri için pazarlar, ekonomik ve zengin enerji tedariki temin etmeye, turizm sektörünü  desteklemeye odaklandığını ve bu alanlarda Türkiye nin gelişme kaydettiğini belirtiyor. Katlanarak büyüyen  Çin ile Euro bölgesinin yüzleştiği krizine değindi. Yaşanabilir Euro bölgesi ve AB’nin, Türkiye’nin ekonomik refahı ve büyümesi için elzem olduğunu vurguluyor. İkili ticaret 15 milyar dolar civarında.
 Savunma bakanı Panette, İsaril in yalnızlaştığını söylüyor, bu açıklamanın doğruluğuna inanmak mümkün değil. Akdeniz’ de İsrail i destekleyip, Rum kesimine yüz veren, petrol aramayı yapan Amerikan şirketleri olduğuna göre açıklamanın pek önemi kalmıyor. Filistin’in BM başvurusu sonucunda,  kabulü için dış temaslar da bulunan, gerektiğinde rest çekme noktasına gelen Türkiye,  KKTC tanınması için malesef aynı çabayı göstermiyor. O zaman KKTC üzerin den Akdeniz politikası şekillendirilmeye çalışılmaktadır. İsrailin tutumu, aslında Amerika tarafından desteklendiğinin bir göstergesidir. Bu sayede Amerika,  Akdeniz üzerindeki üstünlüğünü sağlamlaştırmaktadır.  
Türkiye’nin,  Suriye ile ilişkileri bozulması sonucunda, Suriye bizimle olan ticari ilişkilerini kesti. Bu yılın ocak- temmuz döneminde ki ihracat hacmimiz 1 milyar 432 bin dolardı.
Peki,  biz ne yapıyoruz. İsrail ile ticari ilişkilerimizi kesmek bir tarafa, ticaret hacmimizi artırıyor,   Akdeniz’de savaşın eşiğine gelindiği imajını veriyoruz.
İngiltere dışişleri bakanı Willium Hague, bizi Avrupa birliğinde görmek istiyormuş. Şu anda dağılmaya yüz tutan bir Avrupa birliği var. Aslın da İngiltere euroyu kabul etmemekle  birliğin çatlamasına neden olmuştur. Amerika ve İngiltere arasındaki anlaşma ile  İrlandanın euro dan çıkmasına  ve kendi para birimini basması için anlaşmaya varılmıştır. İtalya da euro dan ayrılmayı düşünürken, İngiltere Türkiye’yi Avrupa birliğinde görmek istiyor. Çünkü yaşlanan Avrupa kıtasına Türkiye’yi dahil ederek toparlanmanın yolları aranmaktadır. Birlikte olan Fransa ile İngiltere 1945 den beri Libya sayesinde yakınlaştığını açıkça dile getirmektedir. Bu durum İngiltere,  Amerika politikalarını uygulayan fakat birliğin amaçları ve çıkarları doğrultusunda hareket etmediğinin göstergesidir. Aralarında güvenin oluşmadığı bir birlikte, biz onlara nasıl güvenelim.

ABD ticaret odasının başkanı Donohue’de,  aslında niyetini açıkça dile getirmektedir. Amerika ürünleri ve hizmetleri için pazarlama ve zengin enerji tedarikine ihtiyacı olduğunu, bunları elde edebilmek için ticaretimizin geliştirilmesini istiyor. Tabi ticaretin geliştirilmesinde ki amaç, petrol kaynaklarına, Orta Asya ve Afrika’nın,  zengin enerji kaynaklarına,  küresel sermaye için iyi bir pazar olan bu bölgelere bizim aracılığımızla sahip olmak istemektedir.
Bütün bu açıklamalar göstermekte ki, bu coğrafya bizim yönetimimize bırakılmayacak kadar değerli. Yapılacak tek bir şey, bu coğrafyadaki ülkelerle ortak birliğin kurulmasına öncülük ederek,  liderliği üstlenmemiz gerekir. Tabi bu liderlik birilerin diretmeleri sonucunda değil, bu coğrafyanın bekası için olmalıdır. Biz her dönemde yeni devletler kurarak yaşamımızı devam ettiren bir milletiz. Etnik ayrılıklara fırsat vermeden birlikte yaşamalıyız.
Bu coğrafya, diğer kıtaların yaşaması için varlığını sürdürmek zorundadır.  
Bu birikim Anadolu topraklarında fazlasıyla var.
Türkan Kebeci

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder