28 Kasım 2011 Pazartesi

Özür


İnsanın içinden artık yeter demek geliyor. Coğrafyamızda bu kadar sorun varken, savaş tamtamları çalarken, bizim uğraştıklarımıza bir bakın. Dersim olayları, olayı küçümsediğim anlaşılmasın, olay elbette büyük. Siyasetçilerden tutun bilim adamlarına kadar herkes bu konu üzerine konuşuyor, tartışıyor, kavga ediyor, gündem bir haftadır bu konuyla meşgul. Geçmişi geri getirmenin yolu yok, her devlet bekası için bu tarz uygulamalara başvurmuştur.

Yavuz Sultan Selim başta olmak üzere tarihte adına özür dileyecek olaylarımız vardır. Diğer devletlerinde var.  Amerikalılar Kızılderililer, Vietnam, Irak, Afganistan halkından özür dilemeli, Fransızların, Cezayirlilerden, İngilizlerin yıllarca sömürdüğü,  sömürgelerinden, Rusların,  zorbalıkla  göçe  zorladığı 80.000- 100.000 civarı Kafkas Türklerin den, küresel sermayenin çıkarları için ölüme, açlığa sürüklediği insanlıktan özür dilemelidir. Buna benzer birçok örnek var elbette.

Fakat bulunduğumuz coğrafya kaynıyor;
İran’ın devlet kanalı,  Press  Tv’nin yayınına göre, Suriye Scuud füzeleri Türkiye’ye yönlendirildiğini. İngiliz Daily gazetesi, Libya ve Suriye muhalifleri ile görüştüğünü maddi ve manevi desteğin verildiğini, ayrıca bu muhalifler Türkiye sınırında görüştüğü yazılmakta.
Rus savaş gemisi, Suriye sınırında, Arap birliğin yaptırımları, İran’ın herhangi bir müdahale de, Kürecik de ki füze kalkanını hedef alacağı açıklaması.
Hükümetin yaptırımları var, muhalefetin bu konuda herhangi bir çalışmasını veya mücadelesini görmeyi bırakın, ne yapıyorsun diyen yok.  Akademisyenler sadece coğrafyanın kargaşa sürükleneceğinden bahsediyor.  Tarafımız dan  bir müdahale olursa, İran,  Rusya ve Çine karşı, nasıl bir politika izlenecek, onların saldırılarına karşı koyabilecek miyiz? 

Kırım savaşında,  İngiliz ve Fransızlar sözde Osmanlıya destek verir görünüp, Rusya ile birlik olmasını unutmayalım. Müdahale için görünürde destek verenler aynı oyunu tekrar oynayabilirler. Yeni Osmanlı canlandırma adı altında, ülkemiz bir hayalin peşinden sürüklenmesin.  Bu müdahale için, torunlarımızı özür dilemek durumunda bırakmayalım.
Bende İngiltere, Fransa, Yunanistan, İtalya ve Ermenistan’dan özür bekliyorum. Nedenini elbette biliyorsunuz.

Türkan Kebeci
turkankebeci@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder