16 Ekim 2014 Perşembe

Kobani mi?

Dünyanın gündeminde olan Kobani yıllar önce , 1912 yılında Konya – Bağdat demir yolu hattı üzerinde ki durağın adıydı. Araplaştırma politikası adı adlında Ayn el- Arab yani Arap gözü anlamına gelen ismi almıştır. Günümüz de ise IŞİD,   Ayn el –İslam olarak yani İslamın gözü olarak değiştireceğini duyurdu. Kobani neden önemli? Malum Esad rejiminin yıkılmasından sonra Suriye de oluşturulacak olan Kürt yönetim bölgesinin temelleri atılacak. Kuzey Irak, Suriye bölgesini de içine alan ve ülkemizin de dahil edilmeye çalışıldığı bölge büyük Kürdistan olacak. Fakat bu bölgeler deki oluşumun liderleri arasın da bir bölünme yaşandığı gözlemlenmektedir. Bu üç lider birbirlerinin üstünlüğünü kabul etmiyor.
Kobani adı altında meclisten geçirilen teskere ile Suriye topraklarına geniş müdahale hakkı elde edildi. Malumunuz HDP teskereye ret oyu kullandı. HDP yi destekleyen kitlede Türkiye’nin müdahale etmesi için eylemler yapıldı. Tezatlık gibi duruyor değil mi?
Kobani de PYD birlikleri var. Kuzey Irak ta ki Barzani Kürtleri Kobani bölgesinde çarpışmıyor. PYD IŞİD’e karşı durmaya çalışıyor. Neden Barzani yardım etmiyor. Çünkü Kobani PKK için önemli. Abdullah Öcal an ilk bu bölgede saklandı ve PKK nın devamıdır PYD. Eğer Kobani düşer ise Barzanin üstünlüğü etkin olacak ve Suriye ile Türkiye de ki Kürtlerin birlikteliği suya düşecek ve Öcalan lider olma vasfını kaybedecektir.  Onun için Türkiye de bulunan Kürtlerin devlete isyanın sebebidir. Türk ordusunu IŞİD’i püskürtmesi istenmekte ve bir netice alamadığı için sokakları indiler. Hepsini bir köşeye bıraktım okulları yakmak ve Ziya Gökalp müzesini yakmaları içimi sızlattı. Tokat atıkları istemedikleri ordu dan İşidi püskürtmeleri isteniyor. Ne garip değil mi bu devran hep dönmeler üzerine kurulu. Neyse gelelim diğer konuya Barzani Işide karşı Türk ordusunu Kuzey Irağa çağırıyor. Çünkü Kobali düştükten sonra Işid yönünü tekrar Kuzey Irağa çevirebilir.  Bu sebepten Türkiye’ye bağlı. Tabi Kobanin düşmesi Barzaniyi bölgede güçlendirecek, Öcalan’ın elinin zayıflamasına ve özerk Kürt devleti çökecektir.
Tabi bu oluşumlar bölgenin yeniden yapılanması demektir. Güçlenen IŞİD’in devlet kurmasına izin mi verilecek ya da planlar sadece özerk yapının yıkılması için mi kullanacak Amerika. Sadece özerk yapının yıkılması için ise Kürt birliği hüsran olur ve Amerika,  IŞİD’i durdurmak için kara harekatına geçer.
Amaç yeni bir  İslam devletinin kurulması ise Kobani düştükten sonra IŞİD’in ilerlemesine izin verecektir.
Tabi bunlar benim senaryo planlarım nelerin olacağını birlikte göreceğiz. Fakat görünen o ki bu coğrafya daha sorunlu ve barut kokuların daha yoğun yaşandığı bir bölge olacak. Bu bölgeden çıkan her petrol damlasında Türk, Arap, Kürt hiç fark etmez insanlığın kanı var.
Temennim bu bataklığa Türk Ordusunun sürüklenmemesi.  Sıfır sorun diyenlerin bizi getirdikleri durum.
Yurtta barış dünya da barış..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder