16 Nisan 2019 Salı

Hem Poşetleri Paralı Yap Hem İngiltere den 80 Bin Ton Plastik Çöp İthal Et !


”Herkes konuşurken susmak gerekir ki sonradan söylenen sözler akılda kalsın” Bizde sustuk ne poşet hakkında yazdık nede konuştuk. Şimdi gelelim şu poşetin aslına astarına.
Plastik dünya için tehlike olmaya devam ediyor ve gün geçtikçe de tehlikenin boyutu katlanarak artıyor. 10 sene önce yılda 300 milyar adet plastik şişe kullanılırken  2016 yılında ise 480 milyar adete yükselmiş durumda. Son araştırmalar 2021 yılında toplam 581 milyar adet plastik şişe tüketileceğini göstermekte. Plastik şişelerin büyük kısmı  ‘polyethylene terephthalate’ (Pet) malzemesinden üretilmektedir. Pet aslında geri dönüşümü kolay bir madde olmasına rağmen geri dönüşüm çabalarının yetersiz kalmasında dolayı plastik şişelerin çoğu doğaya atılıyor ve  Ellen MacArthur Vakfı’nın bir raporuna göre her sene 5-13 milyon ton arası plastik madde denizlere dökülüyor ve denizlerde yaşayan hayvanlar, balıklar ve çeşitli organizmalar tarafından yeniliyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (BMÇP) Dünya Çevre Günü’nde, plastik üretimi ve kullanımına ilişkin rapora göre dünya plastik kullanımının yüzde 50’si plastik ambalajdan oluşuyor. Bunların da çoğunluğu tek kullanımlık üretiliyor ve üretildiği yıl ‘çöp’ olarak dünya ekosistemine dahil oluyor. Çin plastik poşet üretiminde birinci sıradayken, kişi başına üretimde ABD, Japonya ve Avrupa Birliği ülkeleri ilk üç sırada yer alıyor. Üreten ülkelere karşı önleme alan ülkeler de var elbette,
Poşet tüketimini azaltmak için marketler başta olmak üzere poşetler 1 Ocak tan itibaren ücretli oldu. Çevre açısından çok önemli bir karar görünüyor. Evet görünüyor diyorum çünkü yazının devamını okuyunca sizlerde hak vereceksiniz. Hazır alınan gıdaların neredeyse hepsi poşet ambalajlarında ve tüm içeceklerin çoğu pet şişelerde o zaman tek kullanımlık pet şişeler veya ambalajlı gıdalar neden yasaklanmıyor. Sadece Coca Cola’nın her yıl tek başına 110 milyar tek kullanımlık plastik şişe ürettiğini ve bu sayıyı düşürmek yerine, daha fazla plastik üretimine yatırım yapıyor. Yaz kış tükettiğimiz pet şişelerde ki sular ne olacak?
Bazı ülkeler pet şişe, plastik poşet konusunda yasaklamalar getirse de, plastik üretimi dünyada artmaya devam ediyor. PAGEV’in paylaştığı rapora göre, dünyadaki toplam plastik üretiminin yaklaşık yüzde 25’ini karşılayan Çin, 81 milyon ton plastik üretiyor. Türkiye ise yaklaşık 9 milyon ton plastik üretimi ile Avrupa’da Almanya’dan sonra ikinci, dünyada ise altıncı sırada yer alıyor.
Türkiye ise 2017-18 döneminde İngiltere’den 80 bin ton plastik çöp ithal etti.
Hem poşet kullanımını azaltmak için poşetleri paralı hale getireceksiniz hem de İngiltere den 80.000 ton plastik çöp ithal edeceksiniz.
Sizce de burada bir çelişki yok mu?



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder