6 Nisan 2019 Cumartesi

Bahçeli Ne Söylemeye Çalışıyor?

Seçimler bitti fakat sonuçlara itiraz eden ve seçim sonuçlarını kabul etmeyen hükumetin itirazları karşısında YSK da nöbet tutan CHP beklemede. Bu yazıyı hazırlarken bazı ilçeler de YSK sayımı durdurdu. Seçim öncesi beka sorununa dönen yerel seçimler, seçim sonrasında da muallaklığını koruyor. Tüm bu ortamda sonuçları kabul eden fakat bu güne kadar belediye başkan adaylarının yerine miting yapan, her olaya müdahale eden cumhurbaşkanın dan bu muallaklığı sonlandırmak için hiç bir girişimi görmüyoruz. İstanbul’da ilçeler de ağırlıklı AKP kazandı.
Tüm bu durum içinde Sayın Bahçeli çıkıp “Zillet İttifakı ise sadece üç ilçede sonuç aldı. 22 ilçe belediyesinin kazanılmasına rağmen büyükşehir belediye başkanlığına maalesef CHP’li bir isim seçildi. Benzeri bir durum İstanbul’da da yaşandı. Bu nasıl bir iştir? Karşımızda bir sistem adaletsizliği, bir sistem dengesizliği söz konusu değil midir? İlçelerde başarı kazanıp büyükşehirde kaybetmek gerçekten normal ve kabul edilir şey olmayacaktır. Bu sistem sorununun ele alınıp çözüme kavuşturulması önümüzdeki gündem konularından birisi olmalıdır. İlçelerde sandığa yansıyan iradeyle büyükşehir belediyesi seçiminde sandıktan çıkan neticenin çelişmesi demokrasi açığı, bir sistem arızasıdır. Bu kadar yorulmaya gerek yoktur. Pek çok oy pusulasıyla kafaların karışmasına da gerek yoktur. Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi olsun olmasına, ama ilçelerdeki irade büyükşehire istikamet çizmiyorsa, etki etmiyorsa buna ne diyeceğiz, nasıl yorumlayacağız? Öyle bir sistem inşa edilsin ki, sadece büyükşehir belediye başkanını seçelim, o da üstlendiği görev ve yetkiye dayanarak ilçe belediye başkanlarını belirlesin. Hiç olmazsa büyükşehir ölçeğinde hem bir tutarlılık hem bir ahenk hem de bir denge sağlanmış olur. Tıpkı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde olduğu gibi. Bu kapsamda da merkezi yönetim ile
yerel yönetimler arasında tam bir uyum sağlanarak Türkiye daha da güçlenmiş hale gelecektir.”
Bahçeli’nin bu açıklamasından yola çıkarsak bu eyalet sisteminin açıklamasından başka bir şey değildir.
BOP Projesinin maddelerinden biride eyalet sistemi değil miydi?
Şimdi gelelim anayasa değişikliği referandumunda anayasanın 123. maddesinin sonunda yer alan ”bölgesel düzenleme, kamu tüzel kişiliği (eyalet, özerk bölge, otonom bölge) ‘ancak kanunla veya kanunun açıkça verdiği yetkiye dayanarak kurulur’’ cümlesi değiştirildi yerine ” İdare, kuruluş ve görevleriyle bir bütündür ve kanunla düzenlenir.
İdarenin kuruluş ve görevleri, merkezden yönetim ve yerinden yönetim esaslarına dayanır. (Değişik: 16/4/2017-6771/16 md.)
Kamu tüzel kişiliği, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulur.” cümlesi eklendi.
Bahçeli’nin anlatmaya çalıştığı eyalet istemini Cumhurbaşkanı kararnameyle kurma yetkisine sahip. 
Acaba Bahçeli eyalet sisteminin sinyallerini mi verdi?
Yaratılan bu muallak ortamda herkes seçim sonuçlarının yeniden sayımına odaklanmışken kimse Bahçeli’nin ne dediğinin farkına bile varmadı.
Bahçeli ne dediğini çok iyi biliyor.
Türkan Kebeci

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder