23 Ağustos 2018 Perşembe

Karadeniz de ki Kapışma Başka Alanlara Yansır mı?


İngiltere, Karadeniz’deki NATO hava sahasının yakınında Rus Su-30 Flanker jetlerinin engellendiğini açıkladı.
İngiliz Typhoon savaş uçakları, geçen ay da Karadeniz üstünde Rus jetlerinin önünü kesmişti. Bu durum karşısında  Rusya lideri Putin de “NATO’nun askeri alt yapıları Rusya sınırına doğru hareket ediyor,  misillemede bulunacağız. Askeri varlığını Rus sınırlarına doğru yaklaştıran NATO’ya karşılık olarak Rus ordusunun da kendi altyapısını güçlendireceğini belirtip bunun doğal olduğunu ifade etti”. Bu olayların hemen üzerine ABD’nin Rusya’ya ekonomik yaptırımları var. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin ülkesine karşı aldığı yeni yaptırım kararlarına ilişkin olarak, “Rusya gibi bir ülkeye yaptırım uygulamanın hem beyhude hem de ters tepecek bir çaba olduğunu vurguladı.
Hint basını;  Hindistan’ın, ABD’nin baskılarına karşın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri satın almak için yürüttüğü görüşmelere devam edeceğini yazdı.
Daha önce ABD’li yetkililer, Rusya’dan S-400 sistemi satın alması halinde Hindistan’a yaptırım uygulanabileceği tehdidinde bulunmuştu.
Şimdi gelelim 17 Temmuz Nato toplantısına; Nato toplantısı sırasında CBS tekevizyonuna katılan gazeteci Bremmer ABD Başkanı Trump’ın toplantı sırasında çok sinirli olduğunu belirterek “Trump toplantıda liderlerden daha fazla harcama için taahhüt alamadı. Birçoğu parlamentodan izin almalıyız, devam eden bir sürecimiz var, size daha fazla harcama yapacağımızı söylemeyiz diyordu. Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a döndü ve şöyle dedi: Erdoğan dışındaki hiç kimse işini düzgün yapmıyor. Sonra da Erdoğan’la yumruk tokuşturdu” bu sahneyi yazılı ve görsel basında okuduk ve izledik. Yukarıda  ki fotoğraf da Nato toplantısından bir kare.
Washington Post gazetesinde yayınlanan haberde, Trump ile Erdoğan’ın NATO Zirvesi’nde, İsrail’de tutuklu bulunan Ebru Özkan’ın serbest kalması karşılığında Rahip Brunson’ın bırakılması konusunda anlaştıkları ileri sürüldü. Türk Dışişleri Bakanlığı bu iddiayı yalanlayarak, böyle bir anlaşmanın olmadığını bildirdi. İki yıldır tutuklu bulunan Brunson ABD ile Türkiye arasında sorun olmadı da ev hapsine çıkarılınca neden sorun oldu?  Acaba Washington Post’un haberine göre Trump İle Erdoğan arasında anlaşmaya varıldı ve serbest bırakılmaması üzerine Türkiye sözünde durmadığı için mi Brunson kriz haline getirildi.
Brunson krizine biraz ara verelim ve Dünya da başka bir oluşuma göz atalım. BRICS diye bir oluşum var bu gün.
BRICS; Yükselen piyasa ekonomisi içinde önde gelen beş ekonominin, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika’nın baş harflerinin bir araya gelmesiyle oluşturulan bir kısaltma.  BRICS gruplandırmasını yapan Goldman Sachs analisti Jim O’Neill dir.
Bu yıl 10’uncusu gerçekleşen BRICS  zirvesi, “Afrika’da BRICS: 4. Sanayi Devrimi’nde kapsayıcı büyüme ve refah paylaşımı için iş birliği” temasıyla toplanarak yeni bir güç merkezi olma yolunda önemli bir adım atıldı.
Türkiye,  BRICS’ e  üyesi olmamasına rağmen liderler zirvesine özel olarak davet edildi. Güçlü ve etkin ekonomik yapısıyla nüfuz alanını artıran BRICS birliğinin daveti, Türkiye ekonomisi için çok önemli bir fırsat olarak değerlendirebilir.
Bu da Türkiye için çok güzel bir adım,  gelelim BRICS gruplandırmasını yapan Jim O’ Neill kim? Goldman Sachs Amerikan Yatırım Bankası’nın Portföy Yönetimi Başkanı Jim O’Neill.  IMF ve Dünya Bankası’nın alternatifi olarak görülen BRICS nin kurulumunda ABD’nin parmağı mı var?
Rusya, Natoya karşı ordusunu güçlendirme kararı alıyor Karadeniz üzerinde Jetlerin kapışmalarıyla Karadeniz de sular ısınırken, Rusya’dan alacağımız S- 400 Füzeleri ve son ekonomik krizle Çin ve Rusya’nın Türkiye’nin yanında durması göz önünde bulundurusak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’ye meydan okumasını düşününce ipler gerildi dersek yanılmayız lakin Nato toplantısında Trump, Cumhurbaşkanı için işini düzgün yapan lider demişti. Bu sözü yabana atamayız. Nato’ya karşı duran Putin ama Türkiye Nato’nun üyesi?
Amerika ile Rusya arsında gerilen ilişkilerde Nato üyesi Türkiye kimin yanında duracak?
Kötüye giden ekonomik uygulamaların sorumlularını  Brunson kamuflaj etti.
Trump dünyanın bir ucunda Putin diğer ucunda Dünyayı sallayıp duruyorlar, arada Türkiye.
https://www.ulusalpost.com     https://www.diplomatikstrateji.com
https://tr.sputniknews.com      www.salom.com.tr   https://www.sabah.com.t

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder