16 Ağustos 2018 Perşembe

Bu gün 17 Ağustos 2018,



17 Ağustos 1999 Gölcük depremin üzerinden tam 19 yıl geçti. Gelin 19 yıl öncesine gidelim ve neler olmuştu bir hatırlayalım.
Kocaeli depremi, tüm Marmara Bölgesi’nde, Ankara’dan İzmir’e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmi raporlara göre, 18.373 ölüm, 23.781 yaralı oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285.211 ev, 42.902 iş yeri hasar görürken 96 bin 796 konut ve 15 bin 939 işyeri yıkıldı. 107 bin 315 konut ise orta derecede hasar gördü. Orta hasarlı işyeri sayısı ise 16 bin 316 oldu. Depremin bu kadar çok can kaybına yol açmasının sebebi olarak kaçak yapılar, standartlara uygun olmayan binalar ve daha ucuza mal etmek için malzemeden çalan müteahhitler gösterildi. Yapım hatalarından çöken binaların müteahhitlerine yaklaşık 2100 dava açıldı. Deprem den  sonra, zorunlu deprem sigortası gibi bir takım düzenlemeler getirildi ve halkın bilinçlendirilmesi için çalışmalar yapıldı.  Deprem sonrasında toplanma alanları gündeme geldi ve yaklaşık 15 milyon nüfusa sahip İstanbul’da olası bir deprem de toplanma alanları daha fazla önem taşıdığı için 17 Ağustos depreminden sonra İstanbul’da 480’in üzerinde toplanma alanları oluşturuldu. Binalar yeni deprem yönetmeliğine göre kontrolleri sıklaştırılmıştı.
Bu kadar hatırlatmadan sonra gelelim bu güne neler değişti;
480 üzerinde olan toplanma alanların en az 270’in üzerinde ki yerler imara açıldı. İşte bilir kişi açıklaması; İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe 1999 depreminden sonra belirlenen  acil toplanma alanları sayısının 493 olduğunu belirtti. Gökçe, “Marmara Forum AVM, İstanbul Forum AVM, Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü’nün yeri, 46 dönümlük İETT arazisi, Kadıköy’de eski Otosan fabrikasının bulunduğu yer, bugün gökdelenlerin ve alışveriş merkezlerinin bulunduğu eski meteoroloji binasının olduğu alan toplanma alanı olarak belirlenmişti. Ama ne yazık buralar gibi mevcut yerler ranta kurban edildi” diyor.
Ve rant alanları; Şişli, Bahçelievler, Zeytinburnu, Üsküdar, Tuzla, Maltepe, Esenler, Bağcılar, Bakırköy, Beşiktaş, Gaziosmanpaşa ilçelerindeki acil toplanma alanlarına 5 AVM, 5 rezidans ve 8 lüks site inşa edildi.
Gelelim hakkında dava açılan müteahhitler; Bu müteahhitlerin en ünlüsü Yalova’nın Çınarcık İlçesi’nde inşa ettiği konutların yıkılması sonucu 195 kişinin ölümünden sorumlu tutularak 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan müteahhit Veli Göçer, cezasının 12 yılını doldurup 2011 yılında tahliye oldu. Zaten açılan 2100 davalı müteahhit kısa bir süre sonra dışardaydı.
Can kaybının en önemli nedeni kaçak yapılardı. Peki kaçak yapılara izin verilmediğini düşünüyorsunuz değil mi? İşte size İMAR AFFI dediğimiz ama hükümet tarafından ısrarla kaçak yapıların affını öngören İMAR BARIŞI için 2 milyondan fazla başvuru yapılmış. Gelinen nokta kaçak yapılara izin vermemek yerine kaçak yapılardan para almak tercih edildiği ortada.
Bir defaya mahsus alınan vergi de hala alınıyor değil mi?
O gece ben uyuyordum, kardeşim yazı yazıyordu. Şimdi ben yazıyorum ve hala kulaklarımdan silinmeyen ‘Sesimi Duyan Var mı?’ Sokaklarda yatan binlerce insan…
Resimlerde ki çaresizlik, acı ve gözyaşı…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder