4 Eylül 2017 Pazartesi

Minimalizm Nedir?



Son günlerde minimalizm kelimesini çok sık duymaya başladım. Kelime anlamı olarak daha az şeye sahip olmak anlamına geldiğini düşünüyordum ki yanılmışım.  Minimalizm felsefi  bakış açısına dayanan bir düşünce sistemi  olduğunu öğrendim. Bu düşünce sistemi; mutluluğun peşinden gitme şansına sahip olma düşüncesidir.  Günümüzde tüketim sistemi veya kapitalist sistem insanları mutlu olması için sürekli tüketime yönlendiriyor. Moda diye yakışsa da yakışmasa da alınan kıyafetler, her yıl piyasaya sürülen yeni model cep telefonları ve bilgisayarları almazsak olmaz, yada yeni model araba hırsımız, mantar gibi biten devasal alış veriş merkezleri, görsel basında sürekli tüketim için reklamlar bizleri çığırdan çıkararak tüketime yönlendirmektedir. Daha çok tüketmek için daha çok kazanmak zorundayız, bunun için daha çok çalışmalıyız. Kazanamazsak alamayacağız o zaman ne olacak?
Bireyin mutsuzluğu, depresyon, toplumdan uzaklaşma ve ulaşabilmek için bireysel suçlara
yönelme (hırsızlık, fuhuş, rüşvet vb) gelecektir.
Günümüzün insanoğlu değeri sahip olduğunuz şeyin ne kadar fazla olduğuna ve ne kadar pahalı olduğuna bakıyor. Yani değeriniz parayla ölçülüyor. Nasrettin Hoca bile’ Ye kürküm ye’ dediğine göre bu değer verme yıllar öncesinden paraya dayalıydı.
Oysa çağımız bilgi, bileşim çağını yaşarken bizler birey olarak hedeflerimizi gerçekleştirmeye odaklanmak yerine ne kadar parası olduğuna veya yeni çıkan şeylere sahip olup olmadığına odaklanıyoruz.
Oysa minimalist bir yaşamı benimsediğinizde, kıyafetlere veya hızlıca değişen stillere para harcamak yerine kendi ilgi alanlarınıza para harcamaya başlıyorsunuz. Minimalist yaşam size az ile mutlu olabilmeyi sağlıyor. Peki minimalist olmak için neler yapılabilir;
  1. Düzenli olarak para ve zaman harcadığınız şeyleri gözlemleyin.Kendinize “Bu harcamalardan vazgeçme şansım var mı” diye sorun.
  2. Sizi gergin yapan şeylerin farkına varın.Gerilimi artıran, bir şeyleri sürüncemede bırakmanıza neden olan, sabredemediğiniz şeyler neler? Bu şeyleri ve durumları azaltabilir misiniz? Ya da bu şeyler veya durumlarla ilgilenerek tamamen hayatınızdan çıkmasını sağlayabilir misiniz?
  3. Size zarar veren bir ilişkiye devam etmeyin.Eğer siz de birçok kişi gibiyseniz, kurduğunuz ilişkilerin yüzde 10’u sağlıklı, geri kalan yüzde 90’ı dramadır. Size iyi gelmeyen bu kişileri fark edin ve onlarla görüşmeyi kesin.
  4. İşinizi birkaç basit hedefe indirgeyin.Yaptığınız iş gerçekten ne ile ilgili? Gösterdiğiniz çabayı kendinizle özdeşleştirdiğinizde, işten kaynaklanan yükünüz yüzde 50 oranında azalır.
  5. Bir şey satın alırken çok amaçlı olmasına dikkat edin.Saatiniz tüm kıyafetlerinizle uyumlu olsun. Satın altığınız tişörtün tüm pantolonlarınızla uyumlu olmasına dikkat edin. Böylelikle hem daha az para harcamış hem de gardırobunuzun önünde daha az vakit geçirmiş olursunuz.
  6. Aldığınız elektronik bildirimlerin zaman aralığını artırın.Yeni gelen mesaj, mail, Twitter bildirimi, Facebook, yeni eklenen bir şarkı, arkadaşlık isteği, arayan bir tanıdık… Elektronik bildirimlerin sayısını azaltarak daha sakin bir hayata kavuşabilirsiniz.
  7. Başladığınız bir şeyi bitirin.Aynı anda 6 kitap okumak yerine elinize aldığınız kitabı bitirin, sonra diğerlerine başlayın.
Bu akım bana yıllar önce okuduğum Robin Sharma’nın ‘Ferrari’sini Satan Bilge’ kitabını hatırlattı.  Hayatınızda nelerden vaz geçebilirsiniz? Sizin de Ferrariniz olsa vaz geçebilir miydiniz?
Çılgınca tüketimden vazgeçin.
Türkân Kebeci Şahin
turkankebeci@gmail.com
kaynak: kaynak: http://www.uplifers.com

3 yorum:

  1. Basit bir hayat yaşayabilsek aslında her şey daha güzel olacak. Her şeye yetişmeye çalışmamızdan kaynaklanıyor şu anki sorunlarımız. :(

    YanıtlaSil
  2. Şöyle rutin bir günümüzü ele alırsak, birçoğumuz sabah uyandığında okula ya da işe giderken hep aynı soruyu aynanın karşısında kendisine soruyor: ‘’Bugün ne giyeceğim?’’. Bununla birlikte, hep benzer bir yakınma söz konusu. O da ‘’Giyecek hiçbir şeyim yok!’’. Aslında bir yönüyle hak verebiliriz bu yakınmaya. Çünkü mağazalarda görüp kapıldığımız indirimler, gün içinde maruz kaldığımız, hızlı tüketimi körükleyen reklamlar, gardıroplarımızın ve evlerimizin gereğinden fazla ürünle dolup taşmasına sebebiyet verdi.

    Minimalizm ile ilgili yazımızı okumak isterseniz linke tıklayabilirsiniz: https://www.tarz2.com/azalt-ferahla-paylas-cogal

    Bizi sosyal medyada da takip edebilirsiniz;
    facebook.com/tarz2com
    twitter.com/tarz2com
    instagram.com/tarz2com

    YanıtlaSil
  3. Her yıl kullanılabilir durumda olmasına rağmen çöpe atılan binlerce kıyafet, ayakkabı ve çanta, tekstil ürünlerinin üretiminde kullanılan kimyasal boyalar, böcek ve tarım ilaçları, ekolojik ve sosyolojik anlamda her geçen gün bize zarar vermektedir. Bu durumun verdiği zararları en aza indirgemek adına son zamanlarda sıklıkla duyduğum minimal yaşam ve sürdürülebilir modayı destekleyici çalışmaları takip ediyor, bir yaşam tarzı olarak minimalizmi benimseyen, sürdürülebilirliğe yön veren insanların çalışmalarına göz atıyorum. Yavaşlamayı, doğal olana yönelmeyi, değişimi ve dönüşümü amaçlayan sürdürülebilir moda, tekstil sektöründeki hızlılığı engelleyecek nitelikte. https://www.tarz2.com/azalt-ferahla-paylas-cogal

    Bizi sosyal medyada takip etmek isterseniz;

    facebook.com/tarz2com
    twitter.com/tarz2com
    instagram.com/tarz2com

    YanıtlaSil