7 Mayıs 2017 Pazar

FARKINDA MISINIZ?




Farkındalık çağımızın kelimesi. Farkındalık yarat, farkındalık yaratmıyor sun  sıradan sözler, sıradan olaylar, sıradan kitaplar gibi gibi sözlerle çok karşılaşırız. Peki farkındalık nedir? Yada farkındalığın ne demek olduğunu biliyor muyuz? Çağımızda birbirine karışan tanımlar silsilesinden biri mi?
Farkındalık; Yargısız bir şekilde şimdiki ana odaklanabilmek amacıyla,dikkatinizi toplayabilmektir (John Kabat-Zinn).
O zaman farkındalık bir şeye karşı dikkatin toplanması ve yaşanan anın farkına varılmasıdır. Neden sık sık bu kelime ile karşılaşıyoruz, neden farkına varamıyoruz? Bizim kendimizi tanımadığımızı, kendimizden başka kimseyi düşünmediğimizi, her şeyin kolay ve çabuk tüketilen zamanın çarkları içinde yaşayıp gitmemiz neden olarak gösterilebilir. Bireysel farkındalıkdan daha ziyade toplumsal farkındalığa değinmek istiyorum.
Dikkat toplamak veya dikkat çekmek için çeşitli konularda bir çok reklam kampanyaları, faaliyetler yapılmaktadır. Özellikle sanal ortamlarda dikkat çekmek veya dikkat toplamak için bir çok anket, uygulamalara denk geliriz. Öyle olur ki çığ gibi büyüyen bu uygulama amacından, iyi niyetinden saptığını bile görürüz. Size örnek meme kanseri için kadınlar arasında başlatılan doğum ay ve güne göre değişen yiyeceklerin kullanılarak belirlenen zaman içinde yemedim uygulaması. Mesela 15 haftadır çilek yemedim.  Bu olaydan haberdar olmayan erkeklerin çoğu bu uygulamaya haklı olarak kendilerine göre cevap veriyorlar ve olay komik boyut alıyor. Yargılamadan, düşünmeden yada amacına hitap edip edilmediğine bakılmadan çığ gibi büyüdü. Meme kanseri ile yemenini ne ilgisi var. Yada bu kampanya ile ne kadar bayan mamografi çektirdi, yada erken tanı konuldu belli değil sadece eğlenceye dönüşen bir kampanya olmaktan ileri gidemedi.Neden böyle bir şey denendi? Meme demek ayıp mı? Neden kadınlar arasında? Meme kanseri bir hastalık değil mi? Sadece kadınlarda mı görülüyor?
Meme kanseri bir hastalık, Meme de vücudumuzun bir organı anne olmanın var oluşu. Hastalığa dikkat çekilmesi esnasında erkeler tarafından  cinsel obje olarak görülüyorsa onlarada denilebilecek en güzel cevap Allah akıl fikir versin olur. Meme kanseri sadece kadınlarda değil erkeklerde de meme kanseri görülmekte hatta daha riskli.
Gelin açık açık yazın meme kanserin de önemli olan erken tanı, memenizi kontrol ettirin diye.
Yaratmak istediğiniz farkındalık yani dikkat çekme veya dikkat toplama olsa bile neye nasıl hizmet ettiği, faydalık oranı vb. sorulara cevap verip akıl süzgecinden geçirilmelidir.
Hadi insan oğlu hastalıklarda erken tanı için memenizi kontrol ettirin.
Farkındalığınız insan olmak olsun.
Sağlıcakla kalın.
Türkân Kebeci Şahin
turkankebeci@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder