10 Mayıs 2013 Cuma

PKK NEREYE GİDİYOR ?



                                            
           Bu sorunun cevabını vermek kolay gelebilir. Dağlardan inip,  Kuzey Irağa gidiyorlar.  Yazılanlara göre Pkk ya katılımlar da  artmış.  Bu güç Kuzey Irakta nasıl koşullanacak.  Aslında cevap aranması gereken soru bu olmalı.
            Barzani ve Maliki bu durumu nasıl karşılayacağını kestirmek zor değil. Barzani açısından; Son zamanlarda Pkk ile Barzani nin arasında yaşanan olayları basından okuduk. Ne kadar silah bırakılmasına taraftar gibi görünse de.  Bu durumu ABD’nin zoru ile kabul ettiği kesin. Silah bırakarak Türkiye sınırları içinde kalması işine geliyordu. Öcalan’ın açıklamalarında da Kürtlerin tek lideri olma eğilimi Barzaniyi rahatsız etti. Bu seçimlerde  Pkk Barzaniyi destekleme eğiliminde olmayacağı kesin. Peki bu iki güç Kuzey Irakta karşı karşıya gelirse.
            Maliki açısından; Barzanin  Bağdat’ dan habersiz anlaşmalar yapması Maliki yi rahatsız etmekte ve hatırlarsanız Musul- Kerkük için iki güç savaşa hazır hale gelmişti. Pkk ile yaşanan kargaşa Bağdat hükümetinin işine gelecektir.
             Amerika açısından;  Şu anda Suriye de  Pkk,  Suriye ordusuna karşı kullanılmakta. Büyük ihtimalle  Esad  gidene kadar bu karışıklığın devam etmesine izin verecektir. Esad devrildikten sonra nasıl bir politika izler tahmin etmek güç.  Şahsi kanaatime göre Güçlenmeye başlayan Barzaniyi bu şekilde dizginlemeyi düşünecektir. 
             Türkiye açısından; Her şey güzel gidiyor gibi.  Fakat her şey Amerika’nın Esad sonrasın da izleyeceği politikaya bağlı. Kuzey Irakta bu güçler yaşamaya devam edebilmesi için mali desteği nasıl sağlayacak.  Kaçakçılık devam edeceği anlaşılıyor,  destek veren ülkeler,  mali desteklerini sürdürecekler.
Aslında sorulması gereken soru şu olmalıdır. Kuzey Irakta yaşanan kargaşa sonucunda  Pkk nereye gidecek?
               Güçlenerek Türkiye sınırından geri gelecekler. Ama nasıl…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder