30 Mayıs 2013 Perşembe

AMERİKA GEZİSİ


Başbakan Amerika dan döneli yaklaşık iki hafta oldu. Amerika gezisinin olumlu değerlendirmelerini basından öğrendik.

Suriye problemine Amerika dan daha etkin yaptırım bekliyorduk, en azından hava sahasının kapatılmasını beklerken, Amerika nın Cenevre görüşmelerine destek vereceğini ve bu konuda Rusya ile anlaştığı açıklaması ile soğuk duş yaşattı.

Rusya belirli alanlarda Amerika’nın karşına dengeleyici güç olarak durmaya devam ediyor. Özellikle Akdeniz de tek askeri üssünü kaybetmek istemediğinden,  Suriye de Esad sonrası yaşanacak kargaşa ortamının yaratacağı belirsizlik korkusu yüzünden Esad’a desteğini sürdürecek ve Cenevre görüşmelerinden olumlu sonuç alınması için uğraşacaktır.

Çin de görüşmeden yana, Suriye de ki parçalanma sonrasında sıranın İran’a gelmesi demek ABD’nin Asya ya komşu olmasıdır. Bu bahar havasının Asya ya gelmemesi için ABD’nin  Ortadoğu da durdurulması gerekli. Asya zengin yer altı kaynaklarına sahip. Asya da yaşanacak kargaşa Çin ekonomisinin büyüme hızını kesecektir.

İran ise Esad sonrası oluşacak Sünni oluşumun ortasında ki tek Şii devlet ve Irak ve Suriye deki Kürt federe devletlerin oluşumu kendisini de etkileyecek. Bu sebepten görüşmelerin en büyük destekçisi olacaktır.

Türkiye, Suriye de ki kargaşadan nasıl bir çıkar sağlamayı beklediğini tahmin etmek mümkün değil.  İran da dahil olmak üzere güney sınırımızda yeni devlet kurulacak ve destek verdiğimiz Müslüman kardeşler iktidara gelecek.  Esad sonrasında bu güçleri kontrol edebileceğini düşünmek kumar oynamaktır ayrıca Lübnan İsrail’in kontrolüne girecektir.


Bu kargaşadan medet ummak yerine kimlerin karlı çıkacağına bakmak gerekir. Kargaşa politikamız kimlere hizmet ediyor? 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder