20 Kasım 2012 Salı

ORTADOĞU



            Evet, bu gün Ortadoğu da savaş çanları çalmakla kalmayıp, sesi sağır kulakları çınlatır hale geldi.  Suriye de Esad güçlerin, muhaliflerle(ÖSO) olan çatışmalarına, PKK ya yakınlığı ile bilinen Suriye Kürtlerinin bağlı bulunduğu PYD ile Özgür Suriye Ordusu,  güney sınırımıza yakın bölgede savaşıyorlar. İsrail’in Gazze saldırılarının üzerine birde,  Kerkük bölgesi için Irak ve Barzani kuvvetleri arasında da çatışmalarda eklenince bölge tam savaş alanına döndü. Tabir yerinde ise birileri tetiğe bastı denilebilir. 

Yapılan planlar Esad’ın kısa sürede gitmesi üzerine kurulmuştu. Esad’ı devirme görevini ÖSO grubuna ev sahipliği yapan Türkiye üstlenmekle kalmadı, ÖSO birlikleri Amerika, Arabistan, Katar ve Türkiye’nin yardımları ile desteklendi. Bir türlü istediğine ulaşamayan Amerika yanına Fransa’yı da alarak Katar da bir çatı altında toplanan muhalif birliklerini tanıdığını açıklıyor. Türkiye artık devre dışı.
Bu gelişmeler Amerika ve Türkiye’yi tedirgin etmeye başladı. Türkiye için kuzey sınırımız da oluşan güçlü Kürt oluşumları, Amerika için ise bu karışık ortamda radikal sağın(El kaide) güç kazanması. İki ülke de bu güçleri kontrol altında tutmanın derdinde.

Bu güçler kontrol altına alınmazsa, ne olacak?

*El kaide ve Taliban oluşumunu kuran Amerika, Afganistan da iktidara getirdiği Taliban gibi kontrol ettiği fakat sözde savaştığı bir oluşum için uğraşmaktadır. Kurduğu oluşumu kontrol altında alamazsa Sünni ve Şii radikal oluşumları birbirine karşı kullanarak (İran- Irak savaşında ki gibi her iki tarafı da destekleyerek) kargaşa ortamı yaratarak Esadı devre dışı bırakıp kukla bir yönetim oluşturacaktır.

*Türki ye ise her zaman bir Kürt oluşumuna karşı çıkar gibi görünmüş, fakat oluşumda ki her aşamayı desteklemiştir. Bağdat yönetimi yerine bir çok konuda Barzani ile görüşülmesi oluşumu desteklediğine örnek teşkil etmektedir. Türkiye Kuzey Irağı şu anda kontrol altında tutabiliyor. Daha büyük Kürt oluşumunu kontrol edemeyeceğinin farkında.
Irak, Suriye, İran ve Türkiy’nin de içinde bulunduğu bu alanda Kürtler arasında bir çatışmanın çıkması elzemdir.

Bu gelişmeler doğrultusunda bu coğrafya da Sünni- Şii ve Kürt çatışmaları kaçınılmaz görünmektedir.

Tüm bu kargaşa ortamından çıkar sağlayan tek ülke İsraildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder