12 Eylül 2013 Perşembe

Gündeme Dipnot


              Suriye ye müdahale konusunda yaşadığımız olayları yazılı ve görsel basından takip etmeye çalıştık. Hepimiz anladığımız boyutta değişik yorumlar yaptık. Fakat halkın ortak noktası savaşa hayır oldu. Bu güne kadar savaş çağrısı yapan, bunun için Dünya diplomasinde öne çıkmaya ve yeni Osmanlı imajını uyandırmaya çalışan dış politikamızın hüsranla sonuçlandı.

Bir haftada olan gelişmeler:
İngiltere, Fransa ve Amerika müdahaleye hızlı bir giriş yaptılar kurulan üçlü koalisyon ile her an Suriye vurulabilirdi. Rusya’nın çıkışları sonucunda Amerika haricinde iki ülke parlamentoya sorma kararını aldı. Türkiye ise meclise sorma gereği duymadı, her türlü koalisyonda yer alacağını ilan etti.  Amerika ise zaman kazanmak için parlamentoya sorma kararı aldı. BM temsilcileri incelemelerini tamamladı.  Bu esnada Rusya savaş ve istihbarat gemilerini Karadeniz’e gönderdi.  Akdeniz’de sular ısındı.  Aşamalı müdahale kararını alan Amerika’ya ilk yanıt bizim hükümetten geldi; hava saldırısı yeterli olmaz. İkinci yanıt Rusya’dan, Suriye’nin yanındayız mesajı. G-20 zirvesinde Obama Başbakan Erdoğan’ı saf dışı bıraktı. G-20 nin sonunda sorun diplomasi ile çözülecek. Peki neden Suriye bu kadar önemli. Yeni Dünya düzeni kurma senaryoları için Suriye kilit nokta.  
*Ekonomistler, Çini geleceğin gücü olarak görmekteler. Çin bu ilerlemesini devam ettirebilmesi için enerji kaynaklarına yani petrole ve Türk cumhuriyetlerinde ki kaynaklara ihtiyacı var.  Ayrıca, bu bölge onun için çok iyi bir pazar.
*Gelelim Rusya’ya;  Rusya da ekonomisini güçlendirmekte, Putin in son yıllardaki tutarlı politikaları sayesinde, Rusya eski günlerine dönüyor. Türkiye cumhuriyetleri, Rusya’dan ayrılmış olsalar da, ondan habersiz hareket etmemekteler. Rusya, bu bölge deki enerji kaynaklarını, bana göre,  hala rahatlıkla kullanabilir. Ortadoğu ya bu kadar yakın olması, onun için büyük bir avantaj. Petrol kaynaklarına sahip olmak demek gücünü arttırmak demektir.
O zaman mesele buralara kimler hakim olacak.
*Amerika’nın bu bölgeye yerleşmesi demek, Rusya ve Çin enerji kaynaklarını, istedikleri gibi kullanamamaları ve bağımlı olmaları demek ve Amerika ile komşu olacaklar.
*Bütün mesele,  Coğrafya ya hakim olmaktır. Güçlü olan, gücünü devam ettirecek, ya da  yeni güçler gelecektir. Aslın da, Amerika, Rusya, Çin pastadan büyük payı alma yarışındalar. Bu,  ya anlaşarak coğrafyayı paylaşacaklar ya da, taraflardan biri hakim olacak. Rusya ve Çin birlikte hakim olursa, bu sefer,  bu iki gücün mücadelesi boyunca coğrafya, yeni emperyalist güçlerle mücadele edecek yani, bu emperyalist güçlerin, yeni demokrasileri ile yaşayacak demektir.
Kısacası iki karşı güç oluşuyor dikkat edilirse  paylaşımlar gündemde. Tarihte her paylaşım dünya savaşlarını doğurdu.

Sonuç: Üçüncü dünya savaşının senaryosu için prova çalışmaları yapılıyor…




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder