27 Eylül 2012 Perşembe

HATAY SINIRIMIZ DA NELER OLUYOR.



                Bu günlerde dış işleri bakanımızı gören var mı?
Son günlerde gündemden düşmeyen, televizyon ekranlarında bir Amerika da, bir Avrupa da görmeye alıştığımız Sayın Davutoğlu nu gözlerimiz arar oldu. Maalesef Suriye politikamız fiyaskoyla sonuçlandı. Çok hızlı giriş yaptığımız Suriye de aradığımızı bulamadık. Müdahale edilmesi için çırpındık, sesimizi duyan olmadı, tampon bölge istedik kimse tınmadı. Irak müdahalesi sırasında olduğu gibi sığınmacıları kabul etmekten başka bir şey yok elimiz de demeyin, çünkü biz bu çıkmaza bilerek girdik.  Bu gün sayıları 100.000 bini bulan sözde mülteci dediğimiz bu insanlar Hatay, Kilis gibi Güney sınırımızda ki kamplara yerleştirildiği gibi bölgede ikamet etmesine izin verildi.  Bölge halkı ile yaşanan olayları hepimiz basından takip ettik. İçler acısı bir durumdu, mülteci olarak gördüğümüz bu insanlar   ‘ buralar bizim, sizlerde gideceksiniz’ gibi sözlerle neredeyse bölge halkını kovma noktasına bile geldiler. Halkımızı tehdit etmeler ve bu süreç de kolluk güçlerimizin olaya sessiz kalması çok düşündürücüydü. Halk olarak elbette neden diye sorduk?
Suriye konusunda Amerika ve Avrupa nın bizi destekleyeceğinden emindik, çünkü Libya, Mısır örnekleri vardı önümüzde. Amerika’nın ilk başta bizlerin sırtını sıvazlaması iki ülkenin birbirini gaza getirmeleri bizi ümitlendirdi ta ki Amerika’nın Genelkurmay başkanı  müdahalenin Amerika’nın menfaatlerine ters düşer demesi ile güvendiğimiz Obama geri adım attı.

Tampon bölge arayışlarımıza Avrupa’nın yanaşmaması bizi hayal kırıklığına uğrattı. Tampon bölgeyi sınırımızın dışında değil sınırımızın içinde kamplarla kendimiz kurduk. Kısa bir süre sonra Avrupa ve Amerika tampon bölge olarak sınırımızın içindeki bu bölgeye müdahale hakkını bulacaktır.
Avrupa ya ekonomik yardımlarda bulunması için mekik dokuduk, oda nafile. Avrupa bu sığınmacıları mülteci olarak görmüyor. ‘Ancak Joli gibi sanatçılar ile iç işleri bakanımızın koyu sohbeti sonucunda takdirleri alıyoruz.’  Peki Avrupa neden mülteci olarak görmüyor, BM mülteci yasasına göre kamplara giriş çıkışlar denetim ve kontrol altında tutularak izolasyon edilir, yani mülteciler şehir merkezinde cirit atamaz.  İkincisi kamplar tamamen sivillerden oluşmalıdır. Bizler sivil ve asker olduğunu basın vasıtasıyla tesadüfen öğrendik.  Burası farklı bir sınır konumuna girdiğinden kolluk güçlerimizin müdahale etmesini bırakın, silahı belinden alınıyor. Size ait olmayan sınıra milletvekillerin alınmasını bekleyemeyiz. Bütün bu örnekler oranın artık size ait olmayan bir bölge konumuna gelmeye başladığının bir göstergesidir. Üstelik ekonomiye verdiği yük diye bir yükten bahsetmekteyiz.  Bu kadar kişinin ekonomik yükünü kaldırmak Türkiye için zor. Bu konuya şüpheli bakıyorum. Belki de ekonomik olarak burası kendisine ikame ediyordur. Ya da satın alınmış olabilir mi sorusunu sormadan edemiyorum.  Buna örnek olarak Amerika – Meksika sınırı verilebilir. Bu iki ülke arasında oluşturulan ortak bölgede ki Meksika şirketlerinde ki işçiler Amerikan işçilerinden daha düşük fiyata çalışmak için Amerika sınırına geçer. İllegal olan bu sınırı burada ki firmaların politikalarına göre belirlenir. İşte Türkiye de amaç farklı olmak kaydı ile silahlı Özgürlükçü Suriye Ordusuna ait olan kişiler sınırdan geçişleri kendileri belirlemekteler. Ellerini kollarını sallayarak geçişi bunu göstermektedir.

Bu günkü Vatan gazetesin de, Türkiye’nin İran ve Rusya ile anlaşması sonucunda  ÖSO sınırlarımızdan çıkıp Suriye sınırı içinde faaliyetlerini sürdüreceğini  veriyor.  Türkiye aradığını bulamayınca politika değiştirmeye karar vermiş. Zaten yeni Osmanlıcılık kavramı başından beri hayaldi. Ne oldu da kardeş Suriye ve Irakla ilişkilerimiz bozuldu?
Bunun en önemli nedeni  Irak Kürt Federe Devleti ile Mayıs 2012 de yapılan petrol anlaşmasına dayandırmanın yanlış olmayacağı kanısındayım.  Bu petrollere Amerikan petrol şirketleri sahip, bu durum Maliki yi rahatsız etmekteydi, hep Irak bütünlüğünü savunan Türkiye’nin Irak hükümetini devre dışı bırakarak Barzani ile petrol taşıma anlaşmasını yapması ile ipler koptu, Maliki yönünü  İran’a çevirdi. Anlaşmanın içeriğini enerji bakanımızın açıklamasından öğreniyoruz. Ham petrol Suriye sınırından petrolle Mersin limanına tankerle gelecek rafine( bu bölgede rafine işlemi özel sektöre veriliyor, kim olduğu net olarak açıklanmıyor) edilip satılacak. Bu anlaşmaya Suriye kendi çıkarı için ( bölgesinde Kürtlerin güçlenmesini istemediğinden) kabul etmeyince ilişkilerimiz hem Irakla ve Suriye ile koptu. Buna izin veren batı bunun karşılığında ne talep etti bilemiyorum. Belki de Suriye ye yada İran’a saldırmak olabilir. İlk günlerde ki saldırı konusunda ki aşırı  isteğimizi düşününce hak vermemek yanlış olur.
Kuzey Irakta tampon bölge oluşturulduğunda hatırlayacaksınız, pkk saldırıları artmış, sınırda Alman, Amerika, İngiliz istihbarat birimleri cirit atıyorlardı. Pkk ya verdikleri destekler sonucunda verdiğimiz şehitlerimizi, faili meçhulleri vb karışık olayları unutmuş olamayız. Şimdi yaşananlarda bu olayların bir tekrarı.  Diplomisilerde  kendi çıkarınız için elinizde ki tüm kartları oynarsınız. Suriye ve İran şimdi pkk kartını kullanıyor.
Coğrafya etnik ve dini açıdan karışık olduğundan Türkiye’nin oynadığı  Haması destekleyip, Hizbullaha cepe almasıyla Suriye ve İran’a yeni bir kart vermiş  oluyor. Ya ikisine de cephe alacaksınız yada ikisine de eşit mesafede yaklaşacaksınız.
Avrupa  nın yıllardır uyguladığı düşmanımın düşmanı dostum dur politikasının kopyası. Dost bildiğimiz düşman bir gün bize de ters dönecektir. Pkk kartından sonra birde Hizbullah ile uğraşmayalım.
Suriye ile ilişkilerimizin düzelmesi,  yanılmıyorsam 2000 yada 2001 yılında eski Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer’in ziyareti ile başlamıştır.
Komşularımız önemli….

Türkan Kebeci
turkankebeci@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder