4 Ağustos 2012 Cumartesi

RUSYA SURİYE'NİN YANINDA MI?




             Dünya, soğuk savaş sonrası,  tek güçle yönetildi, gidişat göstermekteki, tek güç yönetimi artık iflas etmekte. Dünya düzenine baktığımızda, muhakkak çatışan iki farklı güç olmuştur.
Soğuk savaş sonrasında Amerika’nın karşısında,  kendine rakip olacak herhangi bir güç kalmayınca, dünyaya hükmetme politikaları sınır tanımaz boyutlara ulaştı. 

Ortadoğu da ki enerji kaynaklarını istediği gibi kullanabilmek için (Dünya petrol rezervlerinin % 60),  Ortadoğu coğrafyasını yeniden planlanması aşamasına Irak ile başlandığı malumunuz.
Bu enerji kaynaklarına sahip olmak isteyen, ya da bu kaynaklardan faydalanmak isteyen diğer iki güç; Çin ve Rusya’dır. Bu iki ülkenin tek başına bu kaynakları ele geçirmek isteyeceklerini düşünmek yanlış olur. En nihayetinde Şhanghay birliğinin devam ettirdikleri ve Suriye konusunda ortak hareketleri bunu göstermektedir.
Suriye’nin parçalanması ABD’nin bölgeye yerleşmesi anlamına gelecektir. Enerji kaynaklarını istediği gibi kontrol edecek, İsrail’in güvenliği sağlanmış olacak. Türkiye’yi engel olarak görmediği için, İran engelini aştıklarında tamamen coğrafyanın hakimi olacak. Dört bölgede kurulması planlanan Kürt devletini kurup,  hami atayacaktır.

Peki Rusya ne yapıyor;  baştan beri, Suriye ye müdahaleye Çin ile birlikte hayır diyen BM  veto hakkını kullanan Rusya son günlerde Esad’ın zulme son vermesini istiyor, herhangi bir müdahaleye ses çıkarmayacak  tavrı hakim olmaya başladı. Bir yandan da Suriye nin Tartus limanına savaş gemilerini göndermekten de geri kalmıyor.

Tarihe bir göz atarsak, İngilizler Rusya yı Osmanlıya saldırtmak için gerekli desteği vererek, Osmanlının İngiltere’nin kucağına düşmesini sağlamıştır. Bilinen ama hep işe yarayan İngiliz oyunları. Şimdi bu oyunu Rusya, Amerika’ ya karşımı oynuyor. Ya da Amerika ile ortak payda da anlaştı, göstermelik engel olma oyunumu?

Şahsi fikrim ortak payda da buluştuğudur.   Uluslar arası politika da dostluk yoktur, ülkelerin çıkar ve menfaatleri ön plandadır.  Çıkar ve menfaatler bittimi dostlukta biter.
İlk Irak müdahalesinde Türkiye, Suriye, İran, Libya, Mısır ağırlıklarını koysalardı bu gün bu halde olmazdık, bana dokunmayan yılan bin yaşasın felsefesi. Yılan şimdi bize döndü.

Türkan Kebeci
turkankebeci@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder